Kokemustoiminta

Kokemustoimija täydentää asiantuntijatietoa ja toimii kokemuksellisen tiedon jakajana. Tehtävänä on tiedon ja ymmärryksen lisääminen toimijan kokemuksen kautta. 

Kokemustoimijat voivat tulla opiskelijoiden ja ammattilaisten koulutuksiin sekä palveluiden kehittämistehtäviin ja hoitopolkujen suunnitteluun. Kokemuskoulutuksessa kokemustietoa käytetään täydentämään asiantuntijatietoa ja opetusta.

Kokemustoimija on kokemustoimintaverkoston ja siihen kuuluvien järjestöjen kouluttaman kokemustiedon jakaja. Toimijalla on järjestön taustatuki ja koulutus tehtäväänsä.

Ota yhteyttä Aivoliiton Lapin AVH-yhdistys ry:n kokemustoimijoihin Miraan tai Minnaan

tai Aivoliiton koordinaattori Taruun!
KOKEMUSTOIMIJA MIRA PALOVAARA

Sairaus: Aivorunkoinfarkti 6/15
Ammatti: eläkkeellä, sairaanhoitaja

Kotikunta: Rovaniemi
Puh: 040 5900 329
s-posti: mira.palovaara(at)gmail.com

Heräsin juhannusaamuna, enkä pystynyt istumaan tai seisomaan. En antanut mieheni soittaa ambulanssia, koska minulla ei ollut sairaudentuntoa ollenkaan. Toisella kerralla ensiapuun mennessäni pääsin kuitenkin pään kuviin ja sitä kautta AVH valvontaan. Sairaalassaoloaika oli lyhyt ja minun luvattiin toipuvan täysin. 

Toisin kuitenkin kävi. Jäin lopulta eläkkeelle, kun vaikea neurologinen uupumus eli fatiikki mullisti koko 
elämäni. Sairauteen sopeutuminen oli vaikeata, mutta onneksi sain rinnalleni loistavia kuntouttajia ja 
vertaisia. Kerron tarinassani kokemuksiani tällä tiellä, mitä haasteita on ollut ja miten niistä on selvitty. 
Olen 50-vuotias Hämeestä Lappiin muuttanut nainen. Toimin Aivoliiton Lapin AVH-yhdistys ry:ssä 
kokemustoimijana ja toisena nettivastaavana.

Tulen mielelläni kertomaan tarinani nykyisille ja tuleville ammattilaisille tai erilaisten järjestöjen tilaisuuksiin. Kerron asiakkaan kokemuksen yllättävästä sairaudesta, sairauteen sopeutumisesta ja kuntoutumisesta. Miten näkymättömästä tehdään näkyvä ja onko sille tarvetta? Tarvittaessa voin kertoa myös kokemuksia hoitoketjusta sairaanhoitajana olleen potilaan näkökulmasta. Räätälöin esityksen kohderyhmän mukaan. Luennon voi toteuttaa myös etäyhteyden kautta.


KOKEMUSTOIMIJA MINNA HYÖTYLÄ

Sairaus: Aivoinfarkti 5/16
Ammatti: eläkkeellä, sosionomi, seksuaalineuvoja

Kotikunta: Rovaniemi
Puh: 040 8493 626
s-posti: minhahy74(at)gmail.com

Sain töihin lähtiessä aivoinfarktin, jonka oireina oli oikeanpuolen heikkous ja täydellinen afasia. Vastasin jokaiseen kysymykseen "NIIN" ja fiilistä kysyttäessä peukutin molempiin suuntiin. Työmatka vaihtui toisenlaiseksi. Sairaalassa tehtiin liuotushoito, joka ei tehonnut ja matka jatkui helikopterikyydillä Ouluun ja aivoleikkaukseen. Trombektomia pelasti paljon, mutta siitä päivästä alkoi toisenlainen tie: kuntoutuminen.

Vaikein oireeni sairastumisen jälkeen oli afasia, jota kuntoutettiin viikoittaisella puheterapialla. Toinen oireeni on fatiikki eli toisinaan totaalinen väsymys, joka on kokonaisvaltaista ja heikentää toimintakykyä. Se ei ole suhteessa rasituksen määrään vaan voi tulla hyvinkin lyhyen fyysisen rasituksen tai ajattelutyön jälkeen. Fatiikkioireisiin sain neuropsykologista kuntoutusta. Väsymys lievittyy ensimmäisten kuukausien aikana, mutta minulle se jäi pysyväksi ongelmaksi. Työhön paluu tai työssä jaksaminen vaikeutuivat ja lopputuloksena oli eläkeläisyys. Olen toiminut Aivoliiton Lapin AVH-yhdistys ry:ssä kokemustoimijana vuodesta 2017 lähtien, toimin tukihenkilönä ja pidän yllä yhdistyksen nettisivuja.

Tulen kertomaan teille tarinaani oppilaitoksiin, tuon asiakkaan näkökulmaa ammattilaisille ja erilaisten järjestöjen tilaisuuksiin. Rakennan luentoni kohderyhmän mukaan. Toimin Rovaniemen alueella ja luennot voidaan toteuttaa myös etäyhteyden kautta. Aivoliiton valtakunnallisesta kokemustoiminnasta vastaa:

Taru Oulasvirta

asiantuntija/tiiminvetäjä

vapaaehtoistoiminnan kehittäminen

taru.oulasvirta(at)aivoliitto.fi

044 724 4978